13.09.2014 (R) Словакія пошук попутчиків

форум для тих, хто збирається поїхати в похід на велосипедах
skraglun
* *
Повідомлень: 151
З нами з: 1.8.10 10:59
Стать: чол
Звідки: Киев

13.09.2014 (R) Словакія пошук попутчиків

Повідомлення skraglun » 10.9.14 17:37

13.09.2014

Маршрут: Время сожалению уже профукано, выезд через 3 дня. Должна было ехать группка знакомых из 5 человек, но в процессе естественного отбора остался я один, 2 еще на этапе оформления виз отпали, а еще двое вчера. Поэтому ищу возможных попутчиков (хотя бы), или тех у кого есть действующий шенген и не против бюджетно покатать радиальки несколько дней в предгорье татр в районе г.Кошице.

Сбор: 00:00
Старт: 18:00
Километраж: 300 радиально
Грунт/асфальт: 65/35
Темп: 15/25 крейсерская
Связь: 0972218810
Будут заинтересованные опишу более подробно. Время критично.

Регистрация
Зарегистрировано: 1
Участники: skraglun      10.09.2014 18:37

skraglun
* *
Повідомлень: 151
З нами з: 1.8.10 10:59
Стать: чол
Звідки: Киев

Re: 13.09.2014 (R) Словакія пошук попутчиків

Повідомлення skraglun » 21.9.14 23:19

Хочу привести тут власний досвід соло подорожі в Словакію. Можливо комусь пригодиться, або ж просто цікаво. Тут викладенні власні спостереження і думки, тому вони суб'єктивні. Зазначаю, що це перший виїзд закордон взагалі, раніше спроб отримати шенген не було. Викладу, що на мою думку варто знати. Почнемо з початку.

Оформлення візи
Список документів:
- Закордонний паспорт. Термін дії якого не менше півроку.
- Паспорт України.
- Дві фотографії. 3,5 х 4,5 на шенген.
- Заповнена анкета. Роздрукована з двома власними підписами.
- Ваучер з готелю. Роздрукований лист з підтвердженням, що вас чекаю саме в ці дні, бажано з підтвердженням оплати.
- Довідка з роботи. Вказана зарплата за останні 6 місяців.
- Довідка з банку. На рахунку повинно бути не менше ніж 57 евро х на кількість днів перебування в країні. Ці гроші можливо одразу ж зняти.
- Копія і оригінал страховки. Страховка повинна бути на кількість днів поїздки + 15 днів приписує уже сама страхова. Бажано мати актив спорт.
- Копії документів про транспортне забезпечення. Це копії квитків на потяг до Ужгорода і назад.
- Копії сторінок паспортів з усіма відмітками.

Оформлення документів
Оформляти документи потрібно поступово. І всі вони оформляються досить легко, головне не панікувати і не намагатись зробити все одразу. Найскладніше це найти готель, який погодиться оформити для вас ваучер (з букінга не приймаються). Через букінг находиться готель, або хостел, але спілкуватись потрібно напряму з адміністрацією готелю через емейл та домовлятись про даний документ про бронь. Я рекомендую не хитрожопити, потрібно шукати готель який підходить вам, а не той, що легко видає ваучери, і ціленаправлено добиватись від нього такого документа. Є готелі які мають персонал, що може спілкуватись на російській мові, або використовуючи гуглтранслейт писати одразу на словацькій мові. Пункт про завчасну оплату значно збільшує вас шанс на отримання візи та легкість проходження словацького кордону. Також при завчасній оплаті рекомендую оговорити з адміністрацією готелю про повернення грошей в разі не видачі візи. Оплату я проводив через свіфт-первод з картки привата в відділенні банку. Через три робочих дня вони, зазвичай, уже бачать перевід. Анкету заповнювати онлайн, латинськими літерами, в пунктах зустрічаюча особа можливо писати NOT APPLICABLE. Бронюється час подачі документів в посольство.

Подача документів
Приходити потрібно за 10 хв до назначеного часу. Чекати в холі доки не вийде адміністратор. Запускає зазвичай по 4 людини, там є місце де можна сформувати чергу документів згідно списку, ножиці і клей щоб приклеїти фото до анкети, другу фотокартку бажано прикріпити скріпкою біля першої, обов'язково поставити підписи на другій і третій сторінці. Обов'язково мати з собою 35 евро банкнотами, еквівалент в гривнях, або доларах не канає. Ксерокса поруч я не спостерігав. Дотримання цих пунктів дозволив подати документи без жодних запитань, а в разі виникнення таких -- завчасно підготуватись, роздрукувати трек, фото велосипеда з серійним номером, інші підтвердження, що ви дійсно турист, а не злидень)).

Перетин кордону
Пропускний пункт для пішоходів та велосипедистів знаходиться в с. Малі Слеменці, що приблизно 18 кл від вокзалу. Пункт відкривається в 9тій. Якщо не везете цигарок та горілки, то український кордон проходиться взагалі без проблем, так само і словацький. Про те словаки, ще цікавляться фінансовим забезпеченням, ось тут нам в нагоді ваучер з готелю, де вказано, що виконана передоплата. В моєму випадку я також показав пачку грошей згорнуту де було всього 100 євро, а все інше гривні різних номіналів )) та вони не перераховували, типу достатньо і цього. Переживав щодо консерви і згущеного молока, проте вони так сильно речі не доглядали, хоча я з готовністю був показати все. Рекомендую також бути в повній велосипедній екіпіровці, знову ж всіляко показувати туристичну мету поїздки, бути впевненими при розмові та діях, не хвилюйтесь, нічого страшного в прикордонниках нема.
В зворотньому напрямку ще простіше.

Трансфери
З Міхловського до Кошица електрон коштує 3,90 евро + 1,50 за велосипед. З Кошица до Прешова - 1,90 евро. Вартість залежить від кілометражу, а от перевезти вел стала ціна. З Кошица до Ужгород добирався на автобусі. Ціна 7 євро, або 105 грн. За вел не платив. У мене вел був повністю розібраний: два колеса, опущено сідло, скручений руль, ну і запакований звичайно. Автобус їде 3-4 години, в залежності від напруженості кордону, плануйте свій виїзд. Оплата водію в салоні автобуса. 2-га посадкова платформа.

Дорожній рух
Велосипедист має такі самі права і обов'язки, що й автомобіліст, тому не порушуйте правил руху, штрафи кусаються. Обов'язково мати шолом, світловідбиваючі елементи в одязі, бажано світло габаритне завжди включати. А пішоходи навіть на переході пропускають авто. В місті кругом є вело-доріжки. Дивіться на знаки.

Проживання
Так, як це перший виїзд в зону шенгену, намагався зробити все максимум по правилам, тому вирішив відмовитись від палаток, карематів, спальніків і інших матрасних приспособ, проте газову горелку і казанок таки взяв. За браком часу, сильно не вибирав варіанти поселення, з безлічі можливих. Отож жив я в хостелі в селі Кошец- Шаца що десь 10 км від центру Кошица. Двомісні номера блочного типу зі спільним душем і туалетом на два номера. Кухня спільна на поверх. Одразу ж при переписці домовився про зберігання велосипеда (в кладовці). Вони одразу зробили ваучер, однак за умови проплати. Вартість складає 11 євро за добу з особи. Якщо бронювати через букінг - дорожче, 17 євро, будьте обачні. Доволі привітний персонал, цікаво спілкуватись з словаками, вони українську розуміють краще ніж я їх словацьку)). Чисті і охайні номери, в нас потягнули б на три зірки.

Харчування
Брав все з собою. В супермаркеті купував лише пиво, хліб, сосиски, плавлений сирок та ще й гостинці додому. Ціни не сильно більші ніж у нас на 20-40%, в залежності від продуктів. В кафе не харчувався. Базарчиків не спостерігав. З городів нічого не крав. Гриби - ніякі, збирати брезгував. На сувеніри, окрім пива ŠariŠ, класно пішли соєві солодкі батончики, коштують і важать мало, але все-одно екзотика, я два десятки взяв, потім усім роздавав)).

Планування маршруту
На всі 4 дні катання у мене був розроблений маршрут. Що дозволило максимально ефективно використовувати виділений час. Трек був, як в роздрукованому вигляді, так і в gpx форматі збережений на телефонні. Формував трек на сайті gpsies.com. Вибрав карту Open Cycle Map, зі слоєм Waymarked Cycles. По велотрасах легко малюється трек по своїх вподобаннях, по ізолініях та графіку набору висоти дуже легко орієнтуватись. Уже готовий файл треку закидаємо на телефон. Користуємось на андроїді програмою OSM. Завчасно потрібно закачати оффлайнову карту Словакії. Бажано також мати звичайну карту, мене особисто жаба задавила віддавати 5 євро за таку. Тому ризикнув. Проте заблукати хоч і можливо, про те важко, в горах всі траси промаркерованні, тай народ можливо частенько зустріти. Не зустрічав не проїзних ділянок, впалі дерева прибираються, вимоїни засипаються. Отож куди б ви не спланували поїхати - неодмінно отримаєте задоволення. Вибір трас розгромний, втому-числі і по складності.

Додаткова інформація
http://www.mzv.sk/kyjev
http://www.booking.com
http://www.v-evropu.info
http://www.visitslovakia.com/velosport/
Зображення
skraglun©

Аватар користувача
TankaPi
* * *
Повідомлень: 353
З нами з: 14.6.11 20:44
Стать: жін
Звідки: Киев, Новая Дарница

Re: 13.09.2014 (R) Словакія пошук попутчиків

Повідомлення TankaPi » 22.9.14 13:49

Богдан, вот это ты молодец!
А будет более развернутый отчет о поездке? с фотографиями. Очень интересно будет почитать.

skraglun
* *
Повідомлень: 151
З нами з: 1.8.10 10:59
Стать: чол
Звідки: Киев

Re: 13.09.2014 (R) Словакія пошук попутчиків

Повідомлення skraglun » 23.9.14 22:43

Таня, думав наважитись написати звіт, але поміркувавши, вирішив навіть не починати, оскільки писати особливо нічого, катався в основному в горах, як бонус були старі і не дуже міста, також однією з причин було - випробувати свої сили тай глянути, як люди живуть, і так уже все по 10 кругу одне і те саме ще й писати, ні, увольте 8)

Аватар користувача
Vitalka
* * * * *
Повідомлень: 1655
З нами з: 2.9.05 14:54
Стать: чол
Звідки: Киев

Re: 13.09.2014 (R) Словакія пошук попутчиків

Повідомлення Vitalka » 24.9.14 08:35

В следующем году можно организовать каталку в Словакии ;)

koma
*
Повідомлень: 1
З нами з: 24.9.14 23:17
Стать: жін

Re: 13.09.2014 (R) Словакія пошук попутчиків

Повідомлення koma » 24.9.14 23:22

Привіт
збираюсь стопом в Словаччину, розкажи, будь ласка, які місця тобі там сподобались і ти рекомендуєш відвідати?

skraglun
* *
Повідомлень: 151
З нами з: 1.8.10 10:59
Стать: чол
Звідки: Киев

Re: 13.09.2014 (R) Словакія пошук попутчиків

Повідомлення skraglun » 26.9.14 22:31

нажаль нічого етакого порекомендувати не можу, був лише в трьох містах, тай там історичні центри, досить похожі на наші в західних містах. І взагалі фасади будинків та архітектура в цілому дуже схожа. Не ту мету подорожі я мав, щоб відвідувати туристичні цікавинки, хоча вони безперечно є: замки, печери, гейзери, все це можна відслідковувати тут. Мені насамперед хотілось відчути, як люди живуть, поспілкуватись з ними, пізнати іншу країну, а на другому місті - велотраси і природа в цілому, на третьому місті якісь індустріальні і буденні цікавинки, а от історичні - напевно на останньому місці, і то, так, для вконтакту. Хай щастить, відкривайте світ для себе самі, не будьте пасивними глядачами, яких привезли на автобусі і сказали куди дивитись.


Повернутись до “Походи”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 22 гостей